Χάος στη Μεγάλη Βρετανία: Πανωλεθρία Μέι για το Brexit ~ Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης

mei corbin parliament

Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει πλέον η Μεγάλη Βρετανία μετά την -πέραν πάσης πρόβλεψης- συντριπτική ήττα που υπέστη η Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit.

Με 432 ψήφους έναντι 202, το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με την Κομισιόν. Πρόκειται για τη βαρύτερη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε κυβέρνηση από τη δεκαετία του 1920.

Έτσι, η Μέι αφού πρώτα ξεπεράσει την πρόταση μομφής την οποία κατέθεσε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα πρέπει να καταθέσει τον νέο της… οδικό χάρτη. Κανείς πάντως δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν να έχει συναφθεί νέα συμφωνία για συντεταγμένο Brexit έως το τέλος Μαρτίου.

Βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τόνισαν υπουργοί της κυβέρνησης σε επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψε πηγή που συμμετείχε στη συνδιάλεξη. Στη συζήτηση εξετάστηκε το ενδεχόμενο η ημερομηνία του brexit -θεωρητικά η 29η Μαρτίου 2019- να αναβληθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ είπαν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50», σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έθεσαν επίσης το ζήτημα της πιθανότητας το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για να πείσουν πως ξέρουν τι θα γίνει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει», σχολίασε η πηγή αυτή. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα φέρει η προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης στο κοινοβούλιο».

Σκοτία: Νέο δημοψήφισμα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει να διακόψει τη διαδικασία του Brexit προκειμένου να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, έκρινε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον. «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Η ώρα να σταματήσουμε το ρολόι του Άρθρου 50 είναι τώρα (...). Πρέπει να κατατεθεί σχέδιο νόμου ώστε για το ζήτημα αυτό να εκφραστεί ξανά το εκλογικό σώμα», τόνισε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο BBC.

Citi: «Πολύ υψηλή» η πιθανότητα αναβολής

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi κρίνει ότι υπάρχει πλέον «πολύ υψηλή» πιθανότητα το Brexit να καθυστερήσει και να μη γίνει την καθορισμένη ημερομηνία, την 29η Μαρτίου, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντριπτική διαφορά. «Μετά την εμφατική απόρριψη» της συμφωνίας, το να γίνουν «μικρές τροποποιήσεις δεν θα αρκούσε για να περάσει» το κείμενο αυτό, προεξόφλησαν οικονομολόγοι της Citi. «Η πιθανότητα παράτασης (της διαδικασίας βάσει) του Άρθρου 50 είναι τώρα πολύ υψηλή», ενώ το ενδεχόμενο «ματαίωσης» της αποχώρησης βρίσκεται «σε άνοδο», πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στον νομικό μηχανισμό με τον οποίο πυροδοτήθηκε η διαδικασία της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.

Προειδοποιήσεις από τη UBS

Να περιορίσουν τη έκθεσή τους σε χρηματοοικονομικούς πόρους στο ΗΒ, καθώς οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευάλωτες στην πολιτική αναταραχή εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης αβεβαιότητας γύρω από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προέτρεψε τους επενδυτές η διεύθυνση της επενδυτικής τράπεζας UBS που είναι αρμόδια για τη διαχείριση περιουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναταραχή στις αγορές δεν θα κοπάσει ωσότου να υπάρξει σαφής έκβαση στη διαδικασία, προέβλεψε ο Ντιν Τέρνερ, οικονομολόγος της UBS. «Δεν προτείνουμε στους επενδυτές» να κάνουν τοποθετήσεις στη στερλίνα, σε μετοχές στο ΗΒ ή σε αξιόγραφα, τουλάχιστον για όσο «υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη σαφήνειας», εξήγησε. «Εντός των υπαρχόντων χαρτοφυλακίων», οι επενδυτές καλά θα έκαναν «να περιορίσουν την όποια έκθεση τους στο ΗΒ», επέμεινε.

Τα σενάρια

Ένα από τα προβλεπόμενα σενάρια είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μία εκδοχή που ανησυχεί πολύ τους οικονομικούς κύκλους και περιλαμβάνει την κατάρρευση της λίρας και την εκτίναξη της ανεργίας. Οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα ορίζονταν στην περίπτωση αυτή από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και σειρά τελωνειακών και ρυθμιστικών ελέγχων θα έπρεπε να εφαρμοσθούν.

Ελλείψεις φαρμάκων, κομφούζιο γύρω από τα λιμάνια, αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, υποχώρηση της ανάπτυξης... Αυτοί οι κίνδυνοι απορρίπτονται από τους ακραίους υποστηρικτές του Brexit, που θεωρούν ότι «ένα Brexit άνευ συμφωνίας είναι καλύτερο από μία κακή συμφωνία» και που επιμένουν σε μία «ανεξάρτητη» εμπορική πολιτική.

Ωστόσο, η απειλή ενός «Brexit άνευ συμφωνίας» φαίνεται ότι αντιμετωπίσθηκε την περασμένη βδομάδα από τους βουλευτές με την υιοθέτηση μίας τροπολογίας που υποχρεώνει την κυβέρνηση να παρουσιάσει μέσα σε τρεις ημέρες, σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, ένα plan B επιδεχόμενο τροποποιήσεις.

Η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος ζητείται από τους φιλοευρωπαίους που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.

Μένει να διευκρινισθούν οι ερωτήσεις που θα ετίθεντο σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος: παραμονή στην ΕΕ ή σχέδιο Μέι; Ή έξοδος χωρίς συμφωνία; Και όλα αυτά, χωρίς την εγγύηση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα από το πρώτο.

Νέες εκλογές

Αν και περί τους εκατό βουλευτές των Τόρις προσπάθησαν να ανατρέψουν την Τερέζα Μέι τον Δεκέμβριο, δεν είναι δεδομένο ότι θα συμπράξουν με το Εργατικό Κόμμα σε έναν ελιγμό που θα οδηγήσει το Συντηρητικό Κόμμα στην απώλεια της εξουσίας. Εάν οι Εργατικοί κερδίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης, θέλουν να διαπραγματευθούν μία νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά θα χρειασθεί χρόνος, δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, παραπέμποντας σε αναβολή του Brexit.

Αναβολή του Brexit

Η αναβολή του Brexit μέσω της παράτασης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που διευθετεί την αποχώρηση ενός κράτους μέλους, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο ενδεχόμενο και αυτό, ακόμη και αν η Τερέζα Μέι επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, αφού δεν θα της έμενε αρκετός χρόνος για να περάσει την αναγκαία νομοθεσία μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Η οργάνωση δεύτερου δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών απαιτεί επίσης αναβολή του Brexit.

 • Εμφανίσεις: 3

Κοσμοϊστορική στιγμή: Σπόρος βαμβακιού βλάστησε στη Σελήνη! [βίντεο]

35

Μετά την πρόσφατη, ιστορική προσεδάφισή της στη "σκοτεινή"  πλευρά του φεγγαριού, στις 3 Ιανουαρίου, η κινεζική αποστολή Chang'e-4 ξεκίνησε το πρώτο πείραμα μίνι βιόσφαιρας στη Σελήνη, μεταφέροντας όργανα για να κάνει μελέτες στη γεωλογία της μη εξερευνημένης περιοχής του φεγγαριού καθώς και σπόρους από βαμβάκι, πατάτες και άλλα φυτά.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Διαστημικό Κέντρο της Κίνας, ένας από τους σπόρους βαμβακιού που μεταφέρθηκαν στο φεγγάρι από την αποστολή Chang'e-4 βλάστησε και είναι ο πρώτος σπόρος φυτού που αναπτύσσεται στη Σελήνη.12

Επικεφαλής της κινεζικής αποστολής που διενεργεί το πείραμα της μίνι βιόσφαιραςείναι επιστήμονες από το πανεπιστημίου Τσονγκίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, το οποίο 'εδωσε στη δημοσιότητα την φωτογραφία με τον πρώτο βλαστό φυτού στη Σελήνη.

Η προσεδάφιση του «Chang’e-4» στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης θεωρείται ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία εξερεύνησης του Διαστήματος. Στο πέρασμα των ετών υπήρξαν αναρίθμητες αποστολές στη Σελήνη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα διαστημόπλοια είτε τέθηκαν σε τροχιά γύρω της, είτε την προσέγγισαν, είτε ακόμα και συνετρίβησαν πάνω της. Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή που έφτασε στο φεγγάρι ήταν η αποστολή «Απόλλων 17» το 1972.

 • Εμφανίσεις: 3

Αυτοκριτική Γιούνκερ για την Ελλάδα και υπόσχεση αποκαλύψεων στα απομνημονεύματά του

Jean-Claude-Juncker

Θετικός ο απολογισμός των κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων στο Στρασβούργο για τα 20 χρόνια του ευρώ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε: «Δεν επιδείξαμε επαρκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης».

«Δεν είχαμε επιδείξει επαρκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε σύντομη τελετή για τα 20 χρόνια του ευρώ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη «λύπη» του για τη μεγάλη επιρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάρκεια της κρίσης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι έχει και άλλα να διηγηθεί. «Ας περιμένουμε τα απομνημονεύματά μου» είπε χαρακτηριστικά ο βετεράνος πολιτικός, ο οποίος δεν θέτει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Γιούνκερ είχε επιχειρήσει να δώσει μία απάντηση στους πολυάριθμους σκεπτικιστές: «Η σημερινή εκδήλωση είναι μία εκδήλωση- έκπληξη. Όταν ξεκινούσαμε (με το ευρώ), κάποιοι μας αποκαλούσαν τρελούς» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να διευκρινίσει ότι σε αυτούς τους «κάποιους» περιλαμβάνονται καθηγητές και οικονομολόγοι από τη Γερμανία. Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τις «ευχαριστίες» του προς τον αείμνηστο Χέλμουτ Κολ, αλλά και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Τέο Βάιγκελ, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «χρειάστηκε να πείσουν τους Γερμανούς» για την αναγκαιότητα του κοινού νομίσματος.

«Στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας»

Η τελετή ήταν ιδιαίτερα λιτή: ξεκίνησε με ένα καλογυρισμένο διαφημιστικό κλιπ για το ευρώ, συνεχίστηκε με σύντομες ομιλίες και ολοκληρώθηκε με την «Ωδή στη Χαρά» από την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, που είναι και ο ύμνος της Ευρώπης. «Σταθερή άγκυρα για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αλλά και «στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας» χαρακτηρίζει το κοινό νόμισμα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος υπενθυμίζει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται «σε φάση επέκτασης» και εμφανίζει «θετικές προοπτικές» για το μέλλον.

Τη συγκίνησή του εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, που ήρθε στο Στρασβούργο για να μιλήσει στη σύντομη τελετή. Από την πλευρά του, ο σημερινός επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι το ευρώ είναι «η πιο απτή εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», για να παραδεχθεί ωστόσο ότι «η Οικονομική και Νομισματική Ένωση παραμένει ατελής». Αυτό ήταν άλλωστε το κοινό συμπέρασμα όλων των ομιλητών: ότι η καθιέρωση του ευρώ δεν ήταν ένα στιγμιαίο συμβάν, αλλά μία συνεχής διαδικασία, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί.

Πηγή: Deutsche Welle

 • Εμφανίσεις: 4

Μεγάλες αλλαγές στα εισιτήρια του ΟΑΣΑ – Χωρίζεται σε «ζώνες» η Αττική

metro-ilektroniko-eisitirio

Τροποποιούνται οι τιμές των ηλεκτρονικών εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το επόμενο διάστημα.  Οι αλλαγές, σύμφωνα το ρεπορτάζ  της εφημερίδας «Τα Νέα» αφορούν κυρίως τη σύνδεση Πειραιά με το δίκτυο τραμ, την ένταξη των ΚΤΕΛ στο σύστημα αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, την προμήθεια καινούργιων λεωφορείων και την εφαρμογή νέου συστήματος τιμολόγησης των εισιτηρίων.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ οι τιμές των ηλεκτρονικών εισιτηρίων θα διαμορφώνονται αναλογικά με βάση την απόσταση που έχει να διανύσει ο επιβάτης.

Αυτό σημαίνει ότι για όσους θέλουν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις θα πληρώνουν μεγαλύτερο αντίτιμο εισιτηρίου από κάποιον που θα κάνει μικρότερες αποστάσεις.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι διαδρομές  των δρομολογίων των ΚΤΕΛ, επιφέροντας μείωση των εισιτηρίων από 0,20 έως 1,40 ευρώ, καθώς η τιμή τους θα καθορίζεται ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση.

Αυτοί είναι:

-Κηφισιά (σταθμός ΗΣΑΠ) -Νομισματοκοπείο (σταθμός μετρό) -Ελαιώνας(σταθμός μετρό) -Ελληνικό (σταθμός μετρό) -Κορωπί(σταθμός προαστιακό)

Τιμολόγηση μετακινήσεων

Για την εφαρμογή της αναλογικής τιμολόγησης η Αττική θα χωριστεί σε πέντε ζώνες:

Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τα κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά και των κοντινών δήμων

Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει τον Βόρειο Τομέα (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, και Κηφισιά) αλλά και τον Νότιο Τομέα, (Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα).

Η τρίτη ζώνη περιλαμβάνει τον Ανατολικό και Δυτικό Τομέα.

Η τέταρτη ζώνη το αεροδρόμιο, το οποίο έχει ήδη διαφορετική χρέωση.

Η πέμπτη ζώνη θα περιλαμβάνει τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Το υπουργείο, την ίδια ώρα, σχεδιάζει την αγορά 750 καινούργιων λεωφορείων και τρόλεϊ, από τα οποία 350 οχήματα προορίζονται για Θεσσαλονίκη και 400 για την Αθήνα.

 • Εμφανίσεις: 36

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Μπολσονάρου διευκολύνει με διάταγμα την… οπλοκατοχή

mpolsonaro

Προσωρινό διάταγμα, το οποίο διευκολύνει τους Βραζιλιάνους να αγοράζουν όπλα, υπέγραψε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊχ Μπολσονάρου, υλοποιώντας την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά στους ψηφοφόρους να ανατρέψει το αυστηρό πλαίσιο σε μια χώρα που μαστίζεται από αριθμό ρεκόρ ανθρωποκτονιών.

Το προσωρινό διάταγμα, το οποίο θα λήξει σε 120 ημέρες εκτός αν το επικυρώσει το Κογκρέσο, αναμένεται να προκαλέσει ενθουσιασμό στους υποστηρικτές του, όμως πολλοί άλλοι φοβούνται ότι απλά θα επιδεινώσει τη βία στη Βραζιλία, όπου καταγράφηκαν 64.000 ανθρωποκτονίες το 2017, ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως.

Ο Μπολσονάρου στοχεύει να αναιρέσει τελικώς τον νόμο του 2003, που απαγόρευε την αγορά όπλων από πολίτες.

«Προκειμένου να εγγυηθώ το νόμιμο δικαίωμα των πολιτών να αμύνονται, εγώ, ως πρόεδρος, θα χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο» είπε ο επικεφαλής του κράτους της Βραζιλίας, δείχνοντας το στυλό που κρατούσε και χρησιμοποίησε κατόπιν για να υπογράψει το διάταγμα.

Βάσει του εκτελεστικού διατάγματος του Μπολσονάρου, δεν θα ισχύει πλέον ο «προαιρετικός» ρόλος που έχει η ομοσπονδιακή αστυνομία να εγκρίνει τα αιτήματα των πολιτών για την αγορά όπλων. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι αποφάσεις σχετικά με το ποιος μπορεί, ή δεν μπορεί, να έχει στην κατοχή του όπλα είναι τελείως υποκειμενικές.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στους πολίτες που διαμένουν στην επαρχία, σε εκείνους που ζουν σε αστικές περιοχές, όπου τα ποσοστά ανθρωποκτονιών ανέρχονται σε 10 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους και στους «συλλέκτες και τους κυνηγούς».

Οι Βραζιλιάνοι θα μπορούν να έχουν έως και τέσσερα όπλα στα σπίτια τους ή σε επιχειρήσεις, αν και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί ανάλογα την περίσταση. Στα νοικοκυριά, όπου ζουν παιδιά ή πρόσωπα με ψυχικές ασθένειες θα πρέπει να αποθηκεύουν τα όπλα σε ένα χρηματοκιβώτιο.

Ο Όνιξ Λορενζόνι, ο προσωπάρχης του Μπολσονάρου, επεσήμανε από την πλευρά του ότι το διάταγμα αποκαθιστά το δικαίωμα των πολιτών να οπλοφορούν ως νόμιμη άμυνα, ένα δικαίωμα που τους είχαν αρνηθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Μελέτες καταδεικνύουν ότι όσο καλύτερα οπλισμένος είναι ο πληθυσμός τόσο λιγότερη βία θα υπάρχει» τόνισε ο Λορενζόνι στο GloboNews. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ένοπλες ληστείες σε σπίτια αυξήθηκαν, διότι οι κακοποιοί γνώριζαν ότι οι ένοικοί τους δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

 • Εμφανίσεις: 39

Πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί για ψήφο εμπιστοσύνης και συμφωνία Πρεσπών

vouli

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση την οποία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την συγκυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός προσδοκά ένα οριακό «ναι» 151 ψήφων από βουλευτές οι οποίοι έχουν εκλεγεί τo 2015 με πέντε διαφορετικά κόμματα. Ειδικότερα, συνυπολογίζονται εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στους οποίους έχει ενσωματωθεί η εκλεγμένη με την Ένωση Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις (εκλεγμένοι με τους ΑΝΕΛ), Κατερίνα Παπακώστα (ΝΔ) και Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι).

Ανεξαρτήτως αυτών, πρέπει να αναμένεται αύριο Πέμπτη ή τουλάχιστον εντός των επόμενων 24ωρων ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και στη συνέχεια η κατάθεση στη Βουλή, για κύρωση, της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς ήδη οι συνταγματικές αλλαγές δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στα Σκόπια.

Πάντως, μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία για τη στάση που θα τηρήσουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και άλλου βουλευτές του κόμματός του στη σχετική ψηφοφορία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος χθες από τη Βουλή στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, απευθύνθηκε στο Σώμα λέγοντας πως έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό. Και αναφερθείς στη στάση των βουλευτών υπογράμμισε ότι «θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον».

Να σημειωθεί ότι σε αυτή την ψηφοφορία η κυβέρνηση προσβλέπει (πέρα από τους 145) στις θετικές ψήφους των Σπύρου Δανέλλη, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Έλενας Κουντουρά, Κατερίνας Παπακώστα, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη.

 • Εμφανίσεις: 32

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Σύμφωνια Πρεσπών: Σύλληψη έξι ατόμων για τις αφίσες που στοχοποιούν βουλευτές
 2. Μεγάλη απάτη: Του πούλησαν «φανταστικό» αυτοκίνητο
 3. Το Υπερταμείο προσέφυγε στο ΣτΕ για τους αρχαιολογικούς χώρους
 4. ΟΟΣΑ: Νέες προειδοποιήσεις για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα
 5. Απαραίτητες τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου το βράδυ
 6. Τα πρώτα «έξυπνα» αθλητικά παπούτσια που… δένονται μόνα τους (ΒΙΝΤΕΟ)
 7. Το Υπερταμείο σκληραίνει τη στάση του και ζητά πάλι όλα τα μνημεία
 8. Δολοφονία Τοπαλούδη: Νέα καταγγελία κατά των κατηγορουμένων (vid)
 9. Πόνοι στις αρθρώσεις: Μια «μάστιγα» της εποχής που πρέπει να αντιμετωπίσουμε
 10. Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης
 11. Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη διαμαρτυρία στην Αθήνα
 12. Τραγωδία στην Κέρκυρα: Νεκρή 8χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ στο δρόμο προς το σχολείο
 13. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Αλλάζουν όλα στις τιμές των εισιτηρίων
 14. Κλειστά σχολεία στην Κρήτη λόγω της κακοκαιρίας
 15. Κακοκαιρία: Δεμένα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS