Προσθαφαιρέσεις στη Νέα Αριστερά: Χάνουν βουλευτές, «ψήνουν» τους Οικολόγους
Με… προσθαφαιρέσεις αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Νέα Αριστερά: όπου «προσθέσεις» είναι η αρχή της συζήτησης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη με τους Πράσινους–Οικολογία και «αφαιρέσεις» είναι η εικαζόμενη αποχώρηση-ανεξαρτητοποίηση των περισσότερων βουλευτών του κόμματος. Μέσα στο αν μη τι άλλο περίεργο αυτό κλίμα συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς.
Ξεκινώντας από την… αφαίρεση και μολονότι το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω, φαίνεται πως η τρέχουσα εβδομάδα δεν θα είναι αυτή των ραγδαίων εξελίξεων. Οι βουλευτές που σκέφτονται να ανεξαρτητοποιηθούν, θέλουν να συζητήσουν πρώτα με μέλη του κόμματος και ψηφοφόρους που έχουν τις ίδιες απόψεις, και μετά να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Ενδεχομένως δε, να θέλουν να πάρουν… κλίμα και από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. αλλά και αργότερα από την πρεμιέρα του κόμματος Τσίπρα.
Από την άλλη, η νέα ηγεσία έκανε το πρώτο βήμα στην προσπάθειά της να βρεθεί με άλλα ρεύματα του προοδευτικού χώρου, εξού και η συνάντηση αντιπροσωπείας της Νέας Αριστεράς με τους Πράσινους–Οικολογία. Και, όπως έλεγε στην «Εφ.Συν.» συμμετέχων, «στο πλαίσιο της συνεργασίας μας θα επιδιώξουμε μαζί τη συνολική ανασύνθεση του χώρου της Αριστεράς και της Οικολογίας».
Στη συνάντηση, που έγινε έπειτα από πρόσκληση της Νέας Αριστεράς, συμμετείχαν από τη μια πλευρά, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Πέτη Πέρκα και ο Πάνος Σκουρλέτης, και από τους Πράσινους-Οικολογία ο Ηλίας Γιαννίρης, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Μαρία-Λεονί Γεωργοπούλου.
Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν αρκετές συμπτώσεις σε σημαντικά προγραμματικά στοιχεία και συμφώνησαν στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο ανατροπής των πολιτικών, που υποσκάπτουν το μέλλον της χώρας και του πλανήτη.
Προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου είναι ο σεβασμός στις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες των μερών, όπως αναφέρθηκε. Εκ μέρους της Νέας Αριστεράς τονίστηκε, ειδικότερα, η ανάγκη ανασύνθεσης του χώρου της Αριστεράς, καθώς και ο διάλογος και η ανάληψη κοινής δράσης με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας. Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι-Οικολογία δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με όσους σέβονται τις πράσινες προτάσεις και την αυτονομία τους και εργάζονται κατά προτεραιότητα για την ανασυγκρότηση του χώρου της πολιτικής οικολογίας, ενώ αξιολογούν θετικά τη μέχρι τώρα συνεργασία με τη Νέα Αριστερά σε εθνικό, αυτοδιοικητικό και κινηματικό επίπεδο.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεχιστεί η συζήτηση για μια προγραμματική βάση.